NO ÉS UN ESPAI COMÚ (Espai Acta, 2016)

no és un espai comú 2

“No és un espai comú” és una instal·lació dissenyada per Caterina Sbert per la presentació del primer número de la publicació Sumario. La publicació sorgeix d’unes sessions de debat on 15 dissenyadors joves de producte de Barcelona conversarem sobre els límits de la seva professió i la possibilitat de generar col·lectivament activitats i projectes per potenciar la seva visibilitat i per tant la seva carrera professional. Tot i la voluntat de col·laborar i els problemes compartits es tracta d’un grup molt divers amb propostes i posicionament sovint encontrats, no existeix l’ambició d’un manifest comú, es considera la seva heterogeneïtat una de les principals riqueses del grup.

La proposta de Caterina Sbert, parteix de la idea d’un espai límit o frontera en el que no està clara la diferència entre estar dins o quedar-se fora i on tot és més complex del que sembla. Els participants poden escollir quin espai ocupar i com participar-hi: formar part d’una comunitat o restar al marge, una elecció que suposa guanyar i perdre al mateix temps. Els plàstics aïllen parcialment, acústicament i visualment, l’espai reservat pel debat de la resta de la sala on el públic conversa i pot consultar la publicació. Aquest aïllament genera alhora una certa sensació d’intimitat entre els participants que propicia el debat i alhora una certa frustració i sensació de marginació per aquells qui resten fora.

A l’inici del debat els membres del grup són convidats a prendre lloc a l’espai tancat on hi ha 15 cadires, tantes com participants van assistir a la primera reunió. Alhora es convida a la resta de públic a entrar al cub i participar del debat. No totes les persones assistents a la primera reunió tenen la possibilitat d’assistir a la presentació, algunes cadires són ocupades per persones alienes al grup, d’altres s’asseuen a terra i la majoria resta expectant al perímetre del cub. A vegades aquestes persones es queixen de la mala sonoritat, però només algunes decideixen entrar al cub. D’altre prefereixen observar el que hi succeeix des de les escletxes que es generen a l’encontre entre les parets de plàstic o formar petits grups arreu de l’espai de la galeria.

no és un espai comú 3

no és un espai comú 7

no és un espai comú 4

no és un espai comú 5

no és un espai comú 6

no és un espai comú 1

no és un espai comú 8

no és un espai comú 9

no és un espai comú 10

no és un espai comú 11

no és un espai comú 12

Compartir a Facebook, Twitter, Tumblr.